In anul 1770, omul de stiinta englez Joseph Priestly a observat efectul eroziv al descarcarilor electrice. Oamenii de stiinta sovietici B. Lazarenko si N. Lazarenko incercand sa elemine efectul eroziv care se produce la o descarcare electrica s-au gandit sa exploateze acest fenomen distructiv si sa dezvolte controlat acest proces pentru prelucrarea metalelor.
In anul 1943 ei au obtinut un proces de electroeroziune controlat, printr-o succesiune de descarcari electrice, care se produceau intre doua conductoare electrice imersate intr-un lichid dielectric.

Principiul generatorului de scantei electrice utilizat, numit circuit Lazarenko, a fost folosit multi ani in constructia generatoarelor pentru descarcari electrice ale masinilor de electroeroziune. Pornind de la acest generator care genera descarcari electrice controlate, prin cercetare si dezvoltare, s-au putut obtine masini de prelucrare a metalelor foarte performante, care utilizeaza efectul eroziv al descarcarilor electrice in mod deosebit de eficient.
Arc electric electrod-piesa

Charmilles a inceput cercetarea acestui fenomen in anul 1952 si, la expozitia europeana de masini unelte de la Milano din 1955, a prezentat prima masina de electroeroziune.
Arc electric electrod-piesa   Formele complicate si precizia dimensionala foarte ridicata ale obiectelor realizate prin injectia de masa plastica, impun utilizarea masinilor de electroeroziune cu electrod masiv pentru realizarea cavitatilor complexe in blocurile din otel calit. La confectionarea stantelor, pentru obtinerea ajustajului dintre poanson si placa de baza se folosesc masini de electroeroziune cu fir, cu acestea decupandu-se cu foarte mare precizie (tolerante de microni) forma complicata a poansonului. Masinile de electroeroziune sunt indispensabile in scularii si matriterii pentru confectionarea stantelor si a matritelor de injectie, unde prelucrarea prin aschiere este deosebit de scumpa sau imposibila.
 
Un avantaj foarte mare al masinilor Charmilles il reprezinta generatorul de scantei special construit, care permite folosirea de sarma din cupru cat si din alama. In sectiunile Masini de electroeroziune cu fir, cu electrod masiv si de gaurit prin electroeroziune va prezentam gama de masini Charmilles, iar in sectiunile Masini vechi de electroeroziune cu fir si cu electrod masiv va prezentam caracteristici despre masinile mai vechi.

 

2005 - CHARMILLES lanseaza pe piata masinile de electroeroziune cu electrod masiv care folosesc o tehnologie inovatoare patentata, GammaTEC, cu ajutorul carora se pot prelucra intr-un timp foarte scurt si cu cheltuieli minime, piese super finisate, cu o rugozitate extrem de scazuta si cu un aspect lucios de oglinda.